ga terug naar projectenoverzicht

Restauratie Rijksmonument

Huis Maarheeze Wassenaar

Het Rijksmonument Huis Maarheeze, is gesitueerd aan de Rijksstraat te Wassenaar. Deze villa is in de periode van 1914 tot 1916 gebouwd op het voormalig grondgebied van het landgoed Oud Clingendaal. De villa en de architectonische tuin zijn ontworpen door de architect J.J. Brandes. Het voormalige woonhuis was voor de restauratie in gebruik als kantoor. De villa bevond zich voor restauratie in redelijke staat, maar de tuin was zeer vervallen. 

Project: 0630
Jaar: 2009
Locatie: Rijksstraatweg - Wassenaar
Omschrijving: Restauratie Rijksmonument

In 2007 startte de grootscheepse restauratie van de villa. Wij hebben de restauratie begeleid en voor de verschillende onderdelen vergunningen aangevraagd bij de gemeente Wassenaar en de Rijksdienst. De restauratie had betrekking op zowel het interieur als het exterieur. Voor de herstelwerkzaamheden van bijzondere onderdelen zijn verschillende specialisten ingeschakeld. Het specialistische gevelwerk had onder andere betrekking op het herstel van de zandsteenspekbanden en de geglazuurde bakstenen.

restauratie-rijksmonument-interieur-hal restauratie-rijksmonument-interieur-vide

Tijdens de restauratie is het pand gemoderniseerd door de toepassing van een liftontsluiting. Verder is de ruimteverdeling nagenoeg origineel gebleven. Diverse kamers hebben nog de originele betimmeringen en zijn voorzien van bijzondere schouwen. Aan de zuidwestzijde bevindt zich een wintertuin. De wanden van deze wintertuin waren voorzien van voorzetwanden en de vloer was afgewerkt met vloerbedekking. Na de restauratie zijn de prachtige groen-turquoise wandtegels en de originele terrazzovloer weer te zien.

58-restauratie-rijksmonument-exterieur-0630-kl1

In 2008 is gestart met de restauratie van de architectonische tuin. Samen met de gemeente Wassenaar hebben wij een subsidie voor deze herstelwerkzaamheden weten te krijgen. De tuin was in zeer slechte staat. Grote delen waren overwoekerd met begroeiingen en diverse muren waren doorboord door wortels en onkruid. Na de restauratie van de tuin werd pas echt duidelijk hoe sterk de relatie is tussen de villa en de omliggende tuinmuren met trappen en bordessen. 

restauratie-rijksmonument-exterieur-terras
Van monumentaal pakhuis naar cultureel centrum

Dit monumentale pakhuis aan de Marksteeg ligt midden in het Cultuurkwartier van Leiden. In combinatie met de ruimte opzet van het pand biedt dit een unieke mogelijkheid voor een transformatie naar een cultureel centrum. 

ga naar project
"Dit is ons droomhuis"

Een duurzaam huis gericht op de tuin en het prachtige uitzicht. Dit is wat we willen. Bij het eerste kennismakingsgesprek met deze opdrachtgever kwamen zij langs met een eigen gemaakte tekening en maquette voor de bouwkavel waar zij een optie op hadden. Uiteraard was dit een schets die grofweg het idee aangaf en waren en nog veel vragen. Passen de ruimtes zoals ik ze voor ogen heb? Past dit wel binnen mijn budget? In het verdere ontwerpproces voor deze vrijstaande woning hebben wij dit samen stap voor stap scherp gesteld.

ga naar project
8-transformatie-interieur-stal-tot-woonhuis
Boerderij groene hart

De stal van deze boerderij in het Groene Hart hebben wij getransformeerd naar een loftachtige woonruimte. In de stal zitten diverse karakteristieke elementen die een uniek karakter geven aan het nieuwe woonhuis. Voor het interieur is de industriële betonstructuur in het zichtgelaten. Ten behoeve van extra daglicht en een ruimtelijke verbinding tussen de begane grond en de verdieping is gedeeltelijk de betonvloer open gezaagd. In de gevel zijn de originele stalen ramen na-geïsoleerd. 

ga naar project
Duinvilla Wassenaar
ga naar project
Wonen aan het water

De wens van de opdrachtgever was een vrijstaande moderne woning met veel licht, lucht en ruimte met een open relatie naar het water, de Langeraarseplas in Ter Aar. Het open gedeelte is aan de achterzijde gesloten en aan de voorzijde, de waterkant-zijde open. Op deze manier wordt optimaal genoten van wonen aan het water.

ga naar project