Het aanpassen van monumenten voor een nieuwe bestemming en gebruik is een dagelijkse opgave voor ons. Wij werken aan diverse Rijksmonumenten en Gemeentelijke monumenten. Ons plan van aanpak is zorgvuldig en met de nodige aandacht voor het monument. Echter verliezen wij de wensen en eisen voor de toekomstige gebruiker niet uit het oog.
Voor een goede planvorming is het van belang dat er eerst een cultuurhistorische rapportage gemaakt wordt van het pand. In deze rapportage zijn de kwaliteiten van het monument geanalyseerd en aan het licht gebracht. De cultuurhistorische rapportage vormt de basis voor de verdere planvorming.
Uiteraard wordt er ook rekening gehouden met de wensen van de nieuwe gebruiker en de eisen van de huidige tijd qua comfort, duurzaamheid en gebruik. Het is onze taak om de verschillende wensen en eisen samen te brengen in een harmonisch geheel.
Het is een misverstand dat er niets veranderd kan worden aan een monument. Integendeel. Bij een goede analyse en onderbouwing en een zorgvuldige aanpak is er vaak veel mogelijk. Zodoende zijn monumenten wel degelijk aan te passen aan de eisen van deze tijd. Denk hierbij aan het toevoegen van terrassen, extra gevelopeningen en in sommige gevallen zelfs aan het toevoegen van extra bouwvolume. Ons project aan de Herengracht in Den Haag is hier een goed voorbeeld van. Dit monument is voorzien van een twee laags dakopbouw. Wij hebben ervaring met een grote variatie aan typologieën variërend van woonhuizen, landhuizen, een watertoren, kantoorgebouwen, voormalige kerken en industrie gebouwen.
Veel monumenten voldoen niet aan de huidige eisen voor wat betreft comfort en gebruik. Om deze reden hebben wij diverse woonhuizen en voormalige kantoren verduurzaamd en toekomstbestendig gemaakt. Dit varieert van kleine ingrepen ten behoeve van het na-isoleren van bestaande ramen en deuren tot het volledig na-isoleren van de gehele woning. Een interessant voorbeeld hiervan is ons project Helena Anna Hof in Wassenaar. Deze woning is volledig gerenoveerd en na-geïsoleerd en voorzien van hoogwaardige installaties.
Of jouw woning of pand een monument is kun je nagaan via de website van de jouw gemeente. Vaak is er ook aanvullende informatie te vinden met daarbij al een eerste aanduiding van de monumentale onderdelen van het pand. Ook op de landelijke website monumenten.nl is na te gaan of jouw pand monumentaal is. Wij helpen je graag om na te gaan wat de mogelijkheden zijn voor jouw monument. Je kunt hiervoor langskomen op ons inloopspreekuur.
Vergunning voor 18 duurzame woningen
lees meerOnze werkwijze: Inmeten, scannen of een point...
lees meerOp vrijdag 31 maart is ons inloopspreekuur ee...
lees meerInloopspreekuur: nu ook zonder afspraak!
lees meerBezoek ons 24, 25 en 26 maart op de Beurs Eig...
lees meerKan ik mijn woningen samenvoegen?
lees meerWoningen kadastraal splitsen voor verkoop?
lees meerAan de slag met de nieuwe huurpuntengrens
lees meerDuurzaam renoveren of een nieuw huis bouwen?
lees meerEnergielabel van je huis verbeteren? De duurz...
lees meerBouw update Van Speijkstraat
lees meerVerkoop infodagen Valkenboskerk
lees meerVergunning voor verdichtingsproject in Den Ha...
lees meerDe vergunning is binnen!
lees meerVergunning voor de Valkenboskerk
lees meerWeer splitsen in Den Haag?
lees meerZonnepanelen en een groen dak
lees meerPublicaties in VT-Wonen en Archicomm
lees meerShortstay appartementen in gebruik genomen
lees meerWorkshop voor SmartCirculair Excellencedag
lees meer