Het is de droom van velen om in een karakteristiek, industrieel gebouw te wonen. De functionele vormgeving en de monumentale status van een dergelijk gebouw maken van de transformatie tot woning een interessante ontwerpopgave. Hierbij komen zowel esthetische als technische aspecten aan bod.
Project: | 0801 |
Jaar: | 2014 |
Locatie: | Jaagpad - Rijswijk |
Omschrijving: | Van watertoren tot woonhuis |
"De Watertoren heeft tot in 1992 een functie vervuld in de drinkwatervoorziening van de Vlietstreek."
De 30 meter hoge watertoren die wij mochten verbouwen tot woning, is in 1911 geopend (architect N. Biezeveld) en heeft tot in 1992 een functie vervuld in de drinkwatervoorziening van ‘de Vlietstreek’. Het waterreservoir met een inhoud van 200m3 bevindt zich in de top van de toren. Nu woont de (particuliere) opdrachtgever van dit bijzondere project in de onderste bouwmassa van de toren.
De toren is geheel uitgevoerd in gewapend beton. De onder in de watertoren opgestelde motoren pompten in vroegere tijden het water uit de reinwaterkelder naar het boven in de toren gelegen waterreservoir. Vanuit het reservoir distribueerde men het drinkwater naar de verbruikers. Vrijwel alle originele elementen, zoals de waterleidingen, de afsluiters en de trappen, zijn nog in de watertoren aanwezig en zijn zorgvuldig in het ontwerp geïntegreerd.
De watertoren verkeerde vrijwel geheel in de originele staat, waarbij in het centrum een klassieke gietijzeren trap omhoog draait. Wij hebben deze monumentale trap centraal gezet in het ontwerp. Het grote glasvlak van de glazen kern accentueert de trap en de nieuwe verdieping ligt eromheen.
Dit Rijksmonumententale kantoorpand aan de Scheveningseweg wordt getransformeerd naar een woongebouw met daarin vijf luxe appartementen. Hiermee wordt de originele woonfunctie weer in ere hersteld. Ook het omliggende terrein zal volledig getransformeerd worden van een open parkeerplaats naar een tuinontwerp met daarin parkeerplaatsen opgenomen.
ga naar projectAan de Laan Copes van Cattenburgh is het voormalig VVD hoofdkantoor getransformeerd naar 8 luxe stadsappartementen van ongeveer tweehonderd vierkante meter.
ga naar projectAan de Nieuwe Schoolstraat in Den Haag transformeerden wij een voormalige koetsfabriek tot een unieke stadsvilla. De te verbouwen fabriek kan vanaf twee zijden worden bereikt. Met de auto vanaf de Nieuwe Schoolstraat en te voet via een patio en een hofje vanaf de Denneweg.
ga naar projectAan de Roodborstlaan gelegen in de vogelbuurt te Den Haag, staat deze jaren 30 hoekwoning. Het is een grondgebonden, vrijstaande woning met een royale entree en fraaie luifelconstructie bij de voordeur. De bijzondere vormgeving van kozijnen en de fraaie metselwerkdetailleringen zijn kenmerkend voor dit type woning.
ga naar projectAcht hotelappartementen maakten wij in dit oude kantoorgebouw aan de Haagse Bezuidenhoutseweg. Om dit gerealiseerd te krijgen is het pand tijdens de transformatie voorzien van een grote aanbouw op de begane grond, een dakopbouw, een lift en een nieuw balkon.
De appartementen zijn zo gepositioneerd dat ze geschakeld of niet geschakeld verhuurd kunnen worden. Dit wordt gedaan door middel van zogenoemde ‘connecting doors’: deuren die een flexibele, maar geluiddichte verbinding tussen twee appartementen vormen. De ‘connecting doors’ zijn dubbel uitgevoerd om de geluiddichtheid te garanderen en zijn zoveel mogelijk in de woonruimtes gepositioneerd.
In de Haagse wijk Transvaal is een groot gebied getransformeerd door de oude bebouwing te slopen en grote nieuwbouwcomplexen te realiseren. In dit transformatiegebied is een oude poort tussen de nieuwbouw bewaard gebleven. Aan ons is gevraagd een transformatieplan op te stellen voor deze Reypoort.
ga naar project