Een belangrijk deel van de hedendaagse opgave is hoe om te gaan met bestaande in onbruik geraakte bebouwing. Industriële loodsen op mooie locaties die niet langer gebruikt worden voor hun oorspronkelijke functie zijn vaak zeer geschikt voor een nieuwe functie, bijvoorbeeld een vrije vorm van wonen. Zo ook deze loodsen op een oud scheepswerf.
Project: | 13054 |
Jaar: | 2013 |
Locatie: | Helling - Aalsmeer |
Omschrijving: | Hergebruik scheepswerf |
De draagstructuur van de loodsen geeft de oorspronkelijke functie van het gebouw weer en bovendien de onderliggende historie van de locatie. Vandaar dat de draagstructuur als uitgangspunt is genomen voor het ontwerp. De loodsen zijn opgedeeld in 13 grote loftachtige woningen. Iedere woning krijgt een buitenruimte aan het water. De woningen worden casco opgeleverd en zijn door de bewoners zelf af te maken.
De grote loftachtige woningen zijn aan weerszijde van een gemeenschappelijke binnenstraat geplaatst. Deze binnenstraat voorziet de woningen van licht en lucht, terwijl hij tegelijkertijd in de ontsluiting voorziet.
In het ontwerp is ervoor gekozen de hoofdrichting van de loodsen ook in de woningen tot uiting te brengen. De binnenstraat ligt dwars op deze hoofdrichting.
Bij de verbouwing van dit monumentale pakhuis in Amsterdam stonden wij voor de opgave om van een souterrain zonder ramen een volwaardige woonverdieping te maken. In nauw overleg met monumentenzorg is een vergunning verkregen voor het maken van een vide tussen bel-etage en souterrain. De vide brengt licht in het souterrain en zorgt voor een visuele en fysieke verbinding tussen beide etages. Omdat de vloerbalken een monumentale status hebben is ervoor gekozen om alleen de grenen vloerdelen ter plaatse van de vide te verwijderen: er loopt dus een flinke balk door de vide heen. Dit geeft echter veel karakter aan deze bouwkundige ingreep.
ga naar projectAan de Laan Copes van Cattenburgh is het voormalig VVD hoofdkantoor getransformeerd naar 8 luxe stadsappartementen van ongeveer tweehonderd vierkantemeter.
ga naar projectAan de Nieuwe Schoolstraat in Den Haag transformeerden wij een voormalige koetsfabriek tot een unieke stadsvilla. De te verbouwen fabriek kan vanaf twee zijden worden bereikt. Met de auto vanaf de Nieuwe Schoolstraat en te voet via een patio en een hofje vanaf de Denneweg.
ga naar projectHet is de droom van velen om in een karakteristiek, industrieel gebouw te wonen. De functionele vormgeving en de monumentale status van een dergelijk gebouw maken van de transformatie tot woning een interessante ontwerpopgave. Hierbij komen zowel esthetische als technische aspecten aan bod.
ga naar projectDit Rijksmonumententale kantoorpand aan de Scheveningseweg wordt getransformeerd naar een woongebouw met daarin vijf luxe appartementen. Hiermee wordt de originele woonfunctie weer in ere hersteld. Ook het omliggende terrein zal volledig getransformeerd worden van een open parkeerplaats naar een tuinontwerp met daarin parkeerplaatsen opgenomen.
ga naar projectAan de Roodborstlaan gelegen in de vogelbuurt te Den Haag, staat deze jaren 30 hoekwoning. Het is een grondgebonden, vrijstaande woning met een royale entree en fraaie luifelconstructie bij de voordeur. De bijzondere vormgeving van kozijnen en de fraaie metselwerkdetailleringen zijn kenmerkend voor dit type woning.
ga naar project