Oud en nieuw ontmoeten elkaar in deze moderne vertaling van de pandjesstructuur in de Haagse Visserijbuurt. Op de hoek van de Prins Willemstraat en de Duinstraat heeft een gedateerd hoekpand plaats gemaakt voor een modern short stay hotel met commerciële ruimtes op de begane grond. Dit zorgt voor een gezellig, levendig straatbeeld. Het nieuwe ontwerp eert het bestaande straatbeeld en zorgt als hoekpand tegelijk voor een passende overgang tussen de Prins Willemstraat en de Duinstraat.
Project: | 17213 |
Jaar: | 2017 |
Locatie: | Den Haag |
Werkzaamheden: | aanvraag omgevingsvergunning, bouwbegeleiding, bouwvoorbereiding, definitief ontwerp, kostenraming, ontwerp, prijs- en contractvorming (aannemer), schetsontwerp, studie, voorlopig ontwerp |
Na een grondige analyse van het voormalige hoekpand is besloten tot vernieuwbouw, waarbij bovenop de bestaande fundering en kelderbak een nieuw pand wordt gebouwd. De focus van het ontwerp ligt op het maken van een hoekpand dat vanuit alle zichtlijnen passend is in het straatbeeld. Aan de zijde van de Prins Willemstraat sluit het ontwerp aan op de bestaande panden door de hoogte van de gevel en de dakrand in lijn te leggen met de bestaande panden. Door het herhalen en laten verspringen van de hoogte van de gevels ontstaat er een ritme dat naadloos aansluit op de negentiende-eeuwse rijtjeshuizen die de rest van de straat sieren. Het toevoegen van moderne regenpijpen als afscheiding draagt bij aan dit ritme. Het nieuwe pand vormt zo een aansluitend einde van de straat. De panden aan de Duinstraat zijn lager dan de panden aan de Prins Willemstraat. In het ontwerp is hier rekening mee gehouden door aan de zijde van de Duinstraat het pand met één verdieping te verlagen. Zowel het ontwerp van de gevel als de kozijnen lopen door om de hoek van het pand, waardoor een mooi geheel ontstaat in plaats van een blinde zijmuur.
Een oude garage renoveren tot een luxueus appartement. Met deze vraag kwam de opdrachtgever naar ons toe. Het uitgangspunt in ons ontwerp is om de industriële uitstraling van de garage te behouden. De uitdaging was de wisselwerking tussen het robuuste karakter van het bestaande pand en het toevoegen van een luxueuze woonsfeer.
Om dit te realiseren is de ruimtelijkheid van de garage behouden. Er is een visueel grote open ruimte gecreëerd met de keuken als centraal punt. De voorgevel is zo ontworpen dat de stijl van de bestaande garagedeuren behouden blijft.
ga naar projectDe loodsen op dit binnenterrein bij Scheveningen staan al jarenlang leeg. De oude functie van het bedrijventerrein is komen te vervallen en de bebouwing is aan een grondige renovatie toe. Wij hebben meegewerkt aan de herbestemming van deze loodsen en een ontwerp gemaakt voor het maken van nieuwe woningen op het terrein, zodat de bebouwing aan dit hofje weer een nieuw leven krijgt.
ga naar projectHet pand aan de Vrieseweg in het centrum van Dordrecht ondergaat een volledige metamorfose en wordt getransformeerd tot woningen. Het plan is zeer positief ontvangen door de gemeente en de welstandscommissie. De architectuur van de nieuwe gevelindeling heeft een bepaalde ‘stoerheid’ en is een hele verbetering voor de straat en het straatbeeld. Wij hebben de opdrachtgever geholpen bij dit intensieve traject met het maken van het ontwerp, het aanvragen van de omgevingsvergunning en de communicatie en samenwerking met de gemeente, gebiedsregisseur, constructeur en omwonenden.
ga naar projectLaagwaardige bebouwing transformeren naar woningen en daarmee tegelijk ook zorgen voor een vooruitgang van de leefbaarheid van de openbare ruimte. Zo verbeteren wij de stad!
In Nederland staan tal van flats waarbij de plint is geprogrammeerd als berging of opslag. Een dergelijke plint heeft door zijn gesloten karakter een negatieve invloed op de omliggende openbare ruimte. Gesloten muren geven een gevoel van onveiligheid.
ga naar projectDe vooroorlogse Valkenboskerk (1929) in Den Haag wordt getransformeerd tot woongebouw. De kracht van het ontwerp is de perfecte balans tussen het behoud van het kerkgebouw als geheel en de kwaliteit van de individuele woningen.
ga naar projectAan de Koninginnegracht in Den Haag staat een bijzonder pand. Op het eerste oog lijkt het een grauw en anoniem kantoorpand. Dit beeld slaat echter volledig om na onze eerste bezichtiging. Het grijze materiaal blijkt natuursteen te zijn en de verticale lijnen worden gevormd door een strakke detaillering. Ook binnen komen wij voor een verrassing te staan. De scherpe verticale belijning is in het interieur doorgezet. De kolommen hebben een soort honingraad vorm. Wij dachten direct, hier moeten we wat mee doen!
ga naar projectHet garage bedrijf, gelegen in het Statenkwartier in Den Haag, wordt getransformeerd naar 3 luxe loftwoningen. De garage is gesitueerd in de gehele plint van het bovenliggende woongebouw. In de open ruimte staan karakteristieke betonnen kolommen met betonnen balken. De vrije hoogte is ongeveer drie-en-een-halve meter. De industriële ruimte loopt onder het woongebouw door en heeft aan de achterzijde een lichtstraat en een pui naar een tuin.
ga naar projectHet prachtige monumentale trappenhuis van het pand aan de Fluwelen Burgwal was het uitgangspunt van het ontwerp, dat moest toezien op het maken van vier grote woningen en twee bedrijfsruimten in de nieuwe situatie. De woningen zijn geschakeld rond patio’s, die wij op hun beurt weer voorzien hebben van diverse aanbouwen.
ga naar projectEen nieuw hip Short Stay hotel in het centrum van de stad. Dit oude kantoorpand op de hoek van de Scheepmakkersstraat met de Weteringkade wordt omgetoverd tot een hotel met daarin 29 hotelkamers. Om dit voor elkaar te krijgen komen er twee extra lagen op de huidige bebouwing en wordt de kelder vergroot.
ga naar projectHet is de droom van velen om in een karakteristiek, industrieel gebouw te wonen. De functionele vormgeving en de monumentale status van een dergelijk gebouw maken van de transformatie tot woning een interessante ontwerpopgave. Hierbij komen zowel esthetische als technische aspecten aan bod.
ga naar projectOp het binnenterrein van dit hofje zijn de oude stallen getransformeerd naar twee unieke stadswoningen.
De grootste uitdaging was een passend ontwerp voor de drielaags woning in de Juffrouw Idazaal. Een ruimtelijke oplossing met een bijzondere trap en glazenvloeren hebben de bestaande ruimte omgeturnd in een unieke stadswoning midden in het centrum van Den Haag.
Een nieuwe transformatie uitdaging in Den Haag hebben wij met beide handen aangepakt door ons nieuwe kantoor te vestigen in een oude garage in de Haagse binnenstad. Deze leegstaande garage is volledig gerenoveerd met duurzame technieken en getransformeerd tot ons nieuwe kantoor.
De visie voor het kantoor is om met elkaar in een grote open ruimte te kunnen werken en zo de onderlinge samenwerking en creativiteit te versterken.
ga naar projectVeel oude basisscholen in de grote steden worden getransformeerd tot appartementencomplexen. Deze transformatie wordt veelal door onze architecten begeleid. Bij dit project in de Amsterdamse Floris Versterstraat is de school door projectontwikkelaar Lingotto casco opgeleverd waarna wij de invulling voor twee klaslokalen op de tweede verdieping ontworpen hebben.
ga naar projectAan de Nieuwe Schoolstraat in Den Haag transformeerden wij een voormalige koetsfabriek tot een unieke stadsvilla. De te verbouwen fabriek kan vanaf twee zijden worden bereikt. Met de auto vanaf de Nieuwe Schoolstraat en te voet via een patio en een hofje vanaf de Denneweg.
ga naar projectDit pand uit 1941 aan de Zwolsestraat in Den Haag bestaat uit drie verdiepingen en een hoge, maar ongebruikte kap. De transformatie van deze flat houdt in dat de kapverdieping wordt verwijderd, een nieuwe verdieping wordt opgemetseld, elke weer wordt voorzien een kap. Zowel in deze nieuwe laag als in de kap worden appartementen gemaakt.
Op deze manier worden er over het 75 meter lange woongebouw in totaal 19 duurzame woningen toegevoegd, waarbij ook gelijk de bestaande woningen in het pand worden verduurzaamd. Ook worden de ruimtes van de portier, gelegen naast de voordeur, getransformeerd tot tweelaagse starterswoningen.
ga naar projectDe grote vraag naar woningen maakt van ieder leegstaand kantoor een interessant transformatie object. Echter leent niet iedere kantoorlocatie zich hiervoor. Belangrijke voorwaarden voor een geslaagde transformatie zijn, naast de kwaliteiten van het gebouw, de kwaliteiten van de directe omgeving. De gemeente Almere heeft de kantoorlocatie aan de Louis Armstrongweg in de Muziekwijk bestempeld als een ideale transformatielocatie. De kantoorpanden stonden nagenoeg allemaal leeg, het terrein heeft een hoogwaardige infrastructuur en in de directe nabijheid zijn diverse hoogwaardige voorzieningen te vinden. Dit zijn een aantal voorwaarden om een transformatie te laten slagen.
ga naar projectHet hergebruik ontwerp voor het Bischoff-gebouw te Hengelo is een combinatie van oud en nieuw. Het bestaande gebouw is gedeeltelijk gestript, opengewerkt en uitgebreid met een nieuwe bovenwereld.
ga naar projectIn 1903 is het pand aan de Boekhorststraat 107 als het eerste warenhuis van de Vroom & Dreesman in Den Haag gebouwd. De laatste jaren heeft het statige pand door leegstand en diverse verbouwingen echter zijn glans verloren. In 2014 zijn wij gevraagd om een ontwerp te maken voor de renovatie en transformatie van deze locatie, met als voornaamste doel het herstellen van de oude glorie van het pand en het terugbrengen van levendigheid in de straat.
ga naar projectWat kun je doen met kantoorpanden die niet meer aan deze tijd voldoen? Transformeren naar woningen is een mogelijkheid, maar ook nieuwbouw is een optie. Zeker wanneer de originele draagstructuur niet werkbaar is voor transformatie of modernisering.
ga naar projectVernieuwd gemeentelijk beleid voor de Plaspoelpolder en de vele leegstaande kantoren biedt kansen voor herontwikkeling en transformatie van bestaand vastgoed. Rebirth Development ziet deze kansen en heeft dit vertaald in de transformatie van dit kantoorpand aan de Volmerlaan naar een hotel met nevenfuncties. De kwaliteiten van het bestaande pand zijn gecombineerd met een aantal krachtige nieuwe toevoegingen.
ga naar projectEen moderne stadsvilla met een ruim woonoppervlak, karakteristieke ruimten in een klassieke omgeving. Deze termen zijn kenmerkend voor de drie luxe Garden Lofts die worden gerealiseerd in het Zeeheldenkwartier in Den Haag.
De grootste uitdaging in ons ontwerp was om daglicht toe te voegen aan elke woning. Om dit te realiseren is elke woning ingericht als patiowoning. De relatie met de buitenruimte wordt versterkt door het licht en de ruimtelijkheid van de woning.
ga naar projectAan de Vlietweg in Leidschendam wordt dit hotel restaurant getransformeerd naar een shortstay hotel, waarbij het hoofdgebouw in de bestaande stijl wordt uitgebreid met daarnaast moderne aanbouwen van zink.
ga naar projectDit prachtige klassieke kantoor in het Statenkwartier aan de Scheveningseweg is getransformeerd naar wonen.
Bestaande bebouwing nieuw leven inblazen en tegelijkertijd de hoognodige woningen toevoegen aan de Haagse woningvoorraad. Dat is pas duurzaam! Duurzaam hergebruik en duurzaam ruimtegebruik.
Twee schuren aan de achterzijde van het pand maken plaats voor zes woningen. De woningen zijn te bereiken via een poort naar het binnenterrein.
ga naar projectAan de Groot Haesebroekseweg in Wassenaar staat dit prachtige monumentale pand. Het voormalige post- en telegraafkantoor is getransformeerd naar een luxe woning. De oude details van het monument zijn nog goed zichtbaar. Zo is rondom de woning een basement van bakstenen te zien met hierboven, ook in baksteen, een sierlijke rand.
ga naar projectDrie rijksmonumenten in de binnenstad van Den Haag zijn in opdracht van 070vastgoed getransformeerd van een grote meubelzaak naar 15 appartementen voor de verhuur.
We hebben ons ingezet om de monumentale details van het pand zoveel mogelijk te behouden en herstellen. Daardoor zijn in de appartementen nog de oude spanten, schoorsteenmantels en/of plafonds zichtbaar. Op deze manier dragen wij ons steentje bij om woningen toe te voegen aan de woningmarkt, zonder het karakter van de originele architectuur te verliezen.
ga naar projectIn de gemeente Den Haag is een groot tekort aan hoogwaardige appartementen. Dit bestaande kantoorgebouw aan de Zoutmanstraat biedt de kans om getransformeerd te worden naar een woongebouw. Canopy Investments en Rhodium Real Estate hebben deze kans opgepakt en in samenwerking met ons plannen uitgewerkt voor de transformatie.
ga naar projectSoms zijn er panden die je eigenlijk liever niet in de straat hebt. Door een verandering naar een nieuwe gebruiksfunctie en een transformatie van de gevel verbetert het imago van het pand. Zo wordt het weer een geliefd onderdeel van de straat en wordt de leefbaarheid van de buurt vergroot!
Dit blok portiek woningen in de Bomenbuurt in Den Haag was samengevoegd en in gebruik als sexinrichting. Het is getransformeerd naar wonen. De oorspronkelijke structuur van 4 panden met ieder een eigen entree is weer hersteld. Er is een extra verdieping bovenop gebouwd.
ga naar projectDit monumentale pakhuis aan de Marksteeg ligt midden in het Cultuurkwartier van Leiden. In combinatie met de ruimte opzet van het pand biedt dit een unieke mogelijkheid voor een transformatie naar een cultureel centrum.
ga naar projectModern wonen in een voormalige koetswoning in een historisch gedeelte van Den Haag. In Den Haag hebben wij een ontwerp gemaakt waarbij een oude koetswoning wordt verbouwd tot eengezinswoning. Het karakteristieke pand is zoveel mogelijk in zijn waarde gelaten.
ga naar projectDe Hofpleinkerk aan het Hofplein in Middelburg heeft 89 jaar dienstgedaan als Gereformeerde kerk. In juni 2019 is er de laatste dienst gehouden en sindsdien wordt gezocht naar een nieuwe bestemming. Aangezien de kerk een belangrijk gebouw is voor de lokale gemeenschap dient deze functiewijziging zorgvuldig aangepakt te worden. Een nieuwe functie stelt andere eisen aan het gebouw, terwijl de karakteristieke waarden van het pand juist bewaard wensen te blijven. Klik hier voor een 3D-weergave van het ontwerp.
Wat zijn de mogelijkheden voor dit leegstaande schoolgebouw aan de Daguerrestraat in Den Haag? Met die vraag is in 2017 het proces gestart voor het transformeren van dit pand uit 1905. Na uitgebreid onderzoek en overleg met de gemeente en buurtbewoners is een plan tot stand gekomen voor het realiseren van 20 appartementen.
ga naar projectDe voorgevel van dit hostel is gemoderniseerd. De oude voorgevel met bakstenen borstweringen en dikke houten kozijnen sloot niet meer aan bij de nieuwe stijl van het hostel. Het was niet transparant en toegankelijk. Met het ontwerp is gekozen voor het wegbreken van de borstweringen van metselwerk en het plaatsen van slanke aluminium kozijnen met veel glas. Door deze de getoogde vorm van de oude ramen te laten volgen blijven de nieuwe kozijnen wel bij het pand passen, maar geeft het ook een veel toegankelijker uiterlijk aan de voorgevel van het hostel.
ga naar projectAcht hotelappartementen maakten wij in dit oude kantoorgebouw aan de Haagse Bezuidenhoutseweg. Om dit gerealiseerd te krijgen is het pand tijdens de transformatie voorzien van een grote aanbouw op de begane grond, een dakopbouw, een lift en een nieuw balkon.
De appartementen zijn zo gepositioneerd dat ze geschakeld of niet geschakeld verhuurd kunnen worden. Dit wordt gedaan door middel van zogenoemde ‘connecting doors’: deuren die een flexibele, maar geluiddichte verbinding tussen twee appartementen vormen. De ‘connecting doors’ zijn dubbel uitgevoerd om de geluiddichtheid te garanderen en zijn zoveel mogelijk in de woonruimtes gepositioneerd.
Een van de meest gewilde vakantielocaties van Den Haag is natuurlijk het strand van Scheveningen. Dit oude hotel aan de Keizerstraat voldeed wat betreft de locatie dan ook aan de eisen, maar van binnen was het verouderd en door leegstand verslechterd. Daarnaast is er door de jaren heen heel wat veranderd aan dit pand uit het begin van de 20e eeuw. De oude detaillering is verloren gegaan, met deze transformatie herstellen we een deel van deze oude details en voegen extra ruimte toe.
ga naar projectBinnen de stad liggen er altijd kansen voor verdichting. In plaats van de stad verder te laten uitdijen, maken we graag optimaal gebruik van reeds bebouwde ruimte. Dit is pas duurzaam! Daarnaast gaat het vaak om kwalitatief laagwaardige bouw die wordt vervangen door hoogwaardige bouw. Hierdoor wordt het aangezicht van de straat en daarmee de leefbaarheid verbeterd!
Dit Rijksmonumententale kantoorpand aan de Scheveningseweg wordt getransformeerd naar een woongebouw met daarin vijf luxe appartementen. Hiermee wordt de originele woonfunctie weer in ere hersteld. Ook het omliggende terrein zal volledig getransformeerd worden van een open parkeerplaats naar een tuinontwerp met daarin parkeerplaatsen opgenomen.
ga naar projectOude leegstaande panden herbestemmen, verduurzamen en tegelijk wat doen tegen de woningnood. Samen met onze opdrachtgevers werken we aan de stad en blazen we oude bebouwing weer nieuw leven in!
Zo ook bij dit leegstaande kantoor aan de Voordam 11 en 12 in de binnenstad van Alkmaar. Het kantoor ligt tegenover het Waagplein, bestaat uit twee monumentale panden en is lokaal vooral bekend van de Alkmaarsche Courant.
ga naar projectDit voormalige kantoorpand aan de Mauritskade in Den Haag is met een slim ontwerp omgebouwd tot een short-stay appartementencomplex. De uitdaging lag hierbij in het creëren van appartementen met genoeg licht en ruimte. Door creatief en efficiënt om te gaan met de ruimte hebben we per verdieping drie appartementen kunnen realiseren. Daarbij is er een dakopbouw ontworpen om het oppervlak te vergroten. Door de appartementen te laten verspringen komt in ieder appartement de optimale hoeveelheid licht binnen. Het resultaat is een aangename leefomgeving.
ga naar projectDit industrieterrein in het Transvaalkwartier in Den Haag ondergaat een enorme metamorfose. Het gebied wordt aantrekkelijker gemaakt door deze te openen en te verbinden naar de binnenstad. Het gebied transformeert dus meer van gesloten industrie terrein naar een open deel van de stad. Ons is gevraagd een ontwerp te maken voor de transformatie van een autoshowroom naar een nieuw kantoor.
ga naar projectDe twee panden aan de Surinamestraat waren ernstig verwaarloosd, toen wij de eerste keer op locatie kwamen kijken. De twee panden worden verbouwd tot vier grote woningen. In ons ontwerp worden alle woningen voorzien van mooie buitenruimtes in de vorm van balkons en dakterrassen. De woningen worden ontsloten middels een trappenhuis en een centrale lift. De woningen hebben allemaal een parkeerplaats op de begane grond.
ga naar project